Jedzte 5 až 6 jedál denne

Pomocou rozdelenia stravy na 5 až 6 menších jedál za deň si zabezpečíte naštartovanie metabolizmu a predídete prejedaniu sa v dôsledku hladu.

Po celý deň budete mať pocit sýtosti a Váš metabolizmus bude stále pracovať.

Akonáhle mu zabezpečíte príjem potravy bez dlhších prestávok, nebude ukladať energiu vo forme telesného tuku do zásob.

Vyberajte si iba „skutočné jedlo“

Keď hovorím o „skutočnom jedle“ mám na mysli potraviny organického pôvodu, celozrnné pečivo, chudé mäso a vajcia. Čím menej priemyselne spracované, tým lepšie pre organizmus. vyhýbajte sa fastfoodom, ktoré v sebe nesú skryté kalórie a umelé dochucovadlá.

Doprajte svojmu telu kvalitné potraviny a ono sa Vám odvďačí pocitom ľahkosti bez tráviacich problémov.

Tráviaci proces začína vo Vašich ústach, kde enzým amyláza rozkladá škroby na jednoduchšie cukry. Následne pokračuje potrava tráviacim traktom, kde a postupne vstrebávajú rôzne živiny a vitamíny, pričom je potrebné dohliadnuť na správne zloženie potravy. Treba dodržiavať dôležité zásady prijímania určitých vitamínov (napr. vitamín A) spolu s tukmi (napr. olivový olej), aby mohli byť vitamíny vstrebané a využité. Správnym pomerom jednotlivých zložiek pokrmu šetríme aj pankreas, ktorý vylučuje tráviace enzými potrebné na štiepenie živín. Pokiaľ prijímame vyššie dávky určitých živín, napríklad bielkovín v proteínových nápojoch, je vhodné kupovať iba kvalitné produkty s obsahom enzýmov na uľahčenie trávenia. Pankreas sa pri zložitých ťažkých jedlách príliš opotrebováva a treba si uvedomiť, že nemá regeneračnú schopnosť. Preto aj pri zmene stravovania odporúčam meniť potraviny a pokrmy postupne, aby si telo prirodzenou formou privyklo na tieto zmeny. Postupne nahrádzať nevhodné potraviny vhodnejšími a zdravšími s vysokým obsahom vlákniny, ktorá tiež prispieva k redukcii tuku.