Základné informácie o bielkovinách

Vo všeobecnosti ľudia, ktorí konzumujú tak rastlinnú ako aj živočíšnu stravu, s nedostatkom bielkovín problém nemajú. Iné je to však u vegetariánov.

Aj keď väčšina rastlinnej stravy obsahuje viac či menej bielkovín, otázkou tu býva hlavne obsah pre ľudský metabolizmus kritických aminokyselín.

Aminokyseliny sa delia na esenciálne a neesenciálne. Neesenciálne si vie ľudské telo vytvoriť samo. V prípade esenciálnych tomu tak však nie je a preto musia byť dodávané stravou.

Problémom rastlinnej stravy je, že neobsahuje esenciálne aminokyseliny v rovnakom množstve ako živočíšna strava.

Preto musia byť vegetariáni pri zostavovaní svojho jedálnička obzvlášť pozorný. Musia sa ubezpečiť, že prijímajú nielen bielkoviny ako také, ale aj všetky dôležité aminokyseliny v tom správnom pomere.

Princípy, na ktoré je dobré u aminokyselín pamätať

U niektorých zložiek stravy ako napríklad tuky alebo vitamíny rozpustné v tukoch, je telo schopné si ich uchovávať do zásoby. To však u aminokyselín neplatí. Telo zo stravy zužitkuje aminokyseliny, ktoré práve potrebuje a zvyšok prekonvertuje a vylúči v podobe močoviny.